MF SR: Efektivita výberu daní prinesie do rozpočtu peniaze navyše

02.12.2013 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) – Zvýšená efektivita výberu daní spolu s novými legislatívnymi opatreniami prinesie štátu v tomto roku oproti poslednej daňovej prognóze navyše 154 miliónov eur.

"Pre rok 2014 dodatočné príjmy predstavujú ďalších 375 miliónov eur do príjmovej stránky štátneho rozpočtu," informoval dnes na tlačovej besede o výsledkoch zasadnutia Výboru pre daňové prognózy štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Peter Pellegrini (Smer-SD) za účasti riaditeľa Inštitútu finančnej politiky (IFP) Martina Filka.

"Ak sa pozrieme len na úspešnosť výberu daní, tak od septembra 2013 sme zlepšili prognózu daní v tomto roku o 155 miliónov eur a v budúcom roku o 217 miliónov eur. Od začiatku tohto roka vďaka zvýšenej efektivite finančnej správy a zároveň vďaka legislatíve zameranej na boj proti daňovým únikom a podvodom sa nám podarilo spolu v tomto roku získať dodatočne viac ako 255 miliónov eur len pri dani z pridanej hodnoty (DPH)," spresnil štátny tajomník rezortu financií.

"V roku 2014 idú približne tri pätiny zlepšenia, teda 217 miliónov eur, na vrub lepšej úspešnosti výberu daní a odvodov. Najviac sa na tom podieľa práve DPH, u ktorej sa nám po dosiahnutí dna v polovici roku 2012 podarilo zvrátiť tento negatívny trend. Efektívna daňová sadzba sa po ôsmich rokoch prepadu vracia na ročnej báze na úroveň roku 2010 a na kvartálnej báze dokonca na úroveň roku 2009. Podarilo sa nám teda zmazať takmer polovicu toho prepadu," spresnil Filko.

Pozitívny vplyv mal podľa Filka pritom aj rast vlastnej daňovej povinnosti, ako aj zníženie nadmerných odpočtov. "Ďalšie dve pätiny zlepšenia daňovej prognózy, čo je 159 miliónov eur, sú spôsobené novou legislatívou, pričom ide najmä o zmeny v zákone o dani z príjmov – zníženie dane z príjmov právnických osôb, daňové licencie a zmeny v daňovom umorovaní straty. Potom sú to taktiež zmeny v odvode zo zisku v regulovaných odvetviach. Všetci členovia Výboru pre daňové prognózy hodnotia našu prognózu ako realistickú," dodal Filko.
 

Vyberte región